Ambassadeurs

Het Blauwe Fonds heeft vier ambassadeurs die zich inzetten voor onze stichting. Zij vertegenwoordigen het fonds op bijzondere gelegenheden en geven het zodoende een gezicht. Dit zijn Arthur Japin, Arthur van Schendel, Martin van Gelder en Lank Bos.

Arthur Japing

Arthur Japin

Arthur Japin is schrijver en al een aantal jaren ambassadeur voor Het Blauwe Fonds. Alle romans van Japin hebben hetzelfde thema: hoe houdt een buitenstaander zich tussen anderen staande. Arthur: “Nederland is een tolerant land en is daar trots op. Maar tolerantie is iets anders dan acceptatie, eerder het tegenovergestelde. Iemand tolereren is zeggen: ‘Jij bent anders, maar ik duld jou.’ Dat dulden kent een grens. Iedereen die tot een minderheid behoort, is zich die grens dag in dag uit bewust. Het is hier al heel lang mogelijk dat een man een andere man kust of dat ze samen hand in hand lopen, maar dat voelt NOOIT als vanzelfsprekend. Het Blauwe Fonds bewaakt en versterkt de rechten van homoseksuelen. Dat is noodzakelijk, omdat jongeren nog steeds worstelen met hun coming-out en ook lhbti-ouderen het moeilijk hebben.”

Arthur van Schendel

Arthur van Schendel

Arthur van Schendel was voorheen directeur van het Amsterdams Uit Buro en mede-initiatiefnemer van de Uitmarkt. Daarnaast is hij vooral bekend door de diverse betaalde werk- en vrijwillige bestuursfuncties in Amsterdam. Arthur: “De redenering van de oprichters van Het Blauwe Fonds is ijzersterk. Normaal gesproken geeft iemand z’n erfenis door aan z’n kinderen. Vele homo’s en lesbiennes hebben geen directe eigen bloedverwante kinderen. Waarom zouden die erfenissen dan naar neven en nichten gaan? Eigenlijk is het doorgeven aan of ten behoeve van jongere homo’s en lesbiennes een veel logischer en nuttiger doel. We staan per slot van rekening op de schouders van hen die ons voor gingen. Onze voorouders en in ons geval dus onze homo/lesbo voorouders die de weg voor ons hebben geplaveid.”

Martin van Gelder

Martin van Gelder

Martin is makelaar en taxateur o.g. in de metropool Amsterdam. Een deel van zijn klantenkring valt in de doelgroep van Het Blauwe Fonds. Martin hoorde ooit van Het Blauwe Fonds via zijn buurman en oprichter Coos Huijsen, nu komt het soms als vanzelfsprekend aan de orde in gesprekken met zijn klanten. Martin: “Als ik nieuwe klanten krijg, die van de heren- of damesliefde zijn, dan komt het onderwerp over nalaten wel eens aan de orde. Dat gebeurt op een natuurlijke manier. Ik vertel ze over Het Blauwe Fonds, dat ze vriend van het fonds kunnen worden, bijzondere bijeenkomsten kunnen bijwonen of kunnen nalaten.”

Lank Bos

Lank Bos

Lank heeft een eigen adviesbureau en adviseert instellingen in de 1elijns gezondheidszorg. Daarvoor was hij 35 jaar manager van een multidisciplinaire praktijk voor fysiotherapie in Amsterdam. Hij is een van de founding fathers van Het Blauwe Fonds en sinds 2018 ambassadeur. Lank: “Ik vind het heel belangrijk dat kinderen onbevangen hun seksuele oriëntatie kunnen beleven. Zolang dat in Nederland niet het geval is, vind ik dit onacceptabel. Ieder kind verdient een onbevangen jeugd. Mijn stelling is dat als je als kind onbevangen kunt opgroeien, je veel sterker in het leven staat. We hebben daarin nog een wereld te winnen.”