Blauwe fonds

Het Blauwe fonds

Projecten

Het Blauwe Fonds ondersteunt projecten die LHBTI-emancipatie in Nederland bevorderen. Lokaal en met impact.

Overzicht gesteunde projecten

We steunden onder andere het werk van COC Nederland, Stichting Meer dan Gewenst, Stichting Vrienden van de Gay Krant, Stichting Roze Zaterdag en Strijders voor de Liefde van Sipke-Jan Bousema. Ook droegen we bij aan Gay Deaf Pride, de Marokkaanse Boot tijdens de Amsterdamse Pride week  en de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit/OWee, theatervoorstellingen van ‘Homonologen’  en de Werkgroep Geloof en Homoseksualiteit Friesland. Tijdens Europride steunden we met Mil Colores het platform voor lesbische, biseksuele en transgenders uit de migrantengemeenschap.

Tentoonstelling With Pride van IHLIA

Het veertig jarige jubileum van IHLIA LGBT Heritage wordt gevierd met de tentoonstelling With Pride, waarin de strijd voor lhbti-emancipatie van de afgelopen veertig jaar centraal staat. Van activisme tot burgerschap, van homofiel tot lhbti, van discriminatie tot wettelijke gelijkstelling. Een krachtige tentoonstelling.  Te zien tot 22 februari 2019 in de OBA op de begane grond, gratis toegang. Daarna door het hele land. Lees meer.

Crowdfunding voor Meer dan Gewenst

Laten zien dat LHBT’ers een gezin kunnen vormen. Met de allereerste LHBT-familieboot op de Canal Parade in Amsterdam (2018). Dát was het doel van Stichting Meer dan Gewenst. Het Blauwe Fonds steunde dit initiatief met een crowdfundingdactie. Gulle gevers uit ons netwerk doneerde en zorgde ervoor dat het een mooie, zichtbare familieboot was op de Canal Parade in Amsterdam 2018. En… ze wonnen meteen de prijs voor de boot met de beste boodschap! Met 35 kids en 50 volwassenen bereikten ze meer dan 1 miljoen kijkers aan de kant en op tv. Bekijk het item bij jeugdjournaal. Stichting Meer dan Gewenst is de Nederlandse stichting voor roze ouderschap en zet zich in voor LHBT’ers die een gezin wensen of hebben. Met actieve lobby voor verbetering van rechten van ouders en kinderen en voorlichting.

Theatervoorstelling Homonologen

Foto Rosemarijn van Hoof

Homonologen stimuleert op een vernieuwende en creatieve manier kennis en wederzijds begrip over homoseksualiteit. Live Your Story gelooft dat homo-intolerantie vooral voortkomt uit onwetendheid. Homonologen laat middelbare scholieren met een voorstelling zien dat homoseksualiteit net zo spannend, kwetsbaar, mooi, lelijk, heftig of saai kan zijn als heteroseksualiteit. Het laat zien dat twijfelen mag. Want wat als je het gewoon nog niet weet: hetero of homo of bi of allemaal niet of allemaal een beetje? De voorstelling is toegankelijk, grappig en confronterend. Via de personages en hun verhalen leert de toeschouwer zichzelf, maar ook vrienden, klasgenoten en docenten beter begrijpen. Lees meer.

Gay Deaf-Pride

Gay Deaf Pride ontving ondersteuning voor het organiseren van inhoudelijke bijeenkomsten voor circa 150 bezoekers tijdens Amsterdam Pride. Hierbij werd aandacht besteed aan thema’s als veiligheid en gezondheid voor de doel- groep van dove en slechthorende LHBTI-ers, vaak een vergeten doelgroep. Lees meer.

Onzichtbare Ouderen

Het Nationaal Ouderenfonds werkt aan het bestrijden van eenzaamheid onder alle ouderen. Een groep die speciale aandacht vraagt, zijn de LHBT ouderen. Het Nationaal Ouderenfonds heeft met financiële steun van het Blauwe Fonds het project Onzichtbare Ouderen opgezet. Dit project vraagt aandacht voor homoseksualiteit bij ouderen in de zorg en in het onderwijs. Het maakt seksuele diversiteit bespreekbaar bij woonzorginstellingen, eerstelijnshulpverleners en in het onderwijs. Door handvatten te bieden, lesmateriaal en het geven van voorlichting. Meer informatie en gratis materialen vindt u hier.

Dordrecht Pride

Tijdens de Dordrecht Pride in september 2017 ondersteunde Het Blauwe Fonds het speciale programma voor LHBTI- ouderen. De organisatie van Dordrecht Pride :“Wij hechten er veel waarde aan om met een programma speciaal voor de oudere doelgroep van start te gaan om roze ouderen te ondersteunen. Hiermee pakt Dordrecht Pride als festival de verontrustende signalen op over de verslechterde tolerantie welke roze ouderen ervaren in onze regio.”

ANNE+

Het project ANNE+, een webserie over jonge homoseksuele millenials, heeft een aanmoedigingssubsidie ontvangen voor de promotie van de serie. Hiermee willen we steun geven aan de coming-out van jonge LHBTI-ers.

Lespakket tegen pesten

Stichting Edudivers heeft met financiële steun van het Blauwe Fonds een lespakket verspreid bij scholen om pesten van LHBTI jongeren tegen te gaan. Het pakket bestaat uit een korte film, waarin het verhaal wordt verteld van de 15-jarige Ruben die zich bewust wordt van zijn seksuele voorkeur, en daarnaast een gratis lespakket. Het doel van de les is: coming out bespreekbaar te maken en jongeren die onzeker zijn over hun seksualiteit te ondersteunen. Het pakket is gratis te downloaden

Muziekstuk 10 jaar openstelling burgerlijk huwelijk

De Nederlandse componist Willem Jeths schreef in 2011 een speciaal muziekstuk ter gelegenheid van ’10 jaar openstelling van het burgerlijk huwelijk’. De compositie ‘Monument to a universal marriage’ en de première werden mogelijk gemaakt dankzij steun van Het Blauwe Fonds. In 2014 werd Willem Jeths gekozen tot de eerste Componist des Vaderlands.

Aanvraag subsidie

Heeft u een goed idee voor een activiteit of project in uw buurt, stad of in Nederland? Draagt het bij aan de doelstellingen van Het Blauwe Fonds? Dan kunt u bij ons een aanvraag voor financiële ondersteuning indienen voor activiteiten en projecten. Lees meer.

 

twitter